Колективне звернення УТОС і УТОГ до Голови Верховної Ради України Разумкова Дмитра Олександровича

Українське товариство глухих
Українське товариство сліпих

25.11.2020 №16-10/90

Колективне звернення керівників Українського товариства сліпих, Українського товариства глухих, керівників підприємств, організацій, членів УТОС, УТОГ, обласних організацій, працівників невиробничої сфери цих товариств особисто до Голови Верховної Ради України Разумкова Д.О.

 

Шановний Дмитре Олександровичу!

Переконливо просимо Вас особисто розглянути цей лист-звернення, оскільки усі попередні наші звернення розглядались структурами Верховної Ради і були, на нашу думку, як відписки.

Ми, члени Українського товариства сліпих (УТОС) і Українського товариства глухих (УТОГ), об’єднались в громадські організації УТОС і УТОГ, які обслуговують більше як 100 тисяч осіб з інвалідністю по зору та слуху. В товариствах функціонує розгалужена невиробнича сфера, в якій працевлаштовані біля 2000 спеціалістів, в основному особи з інвалідністю по зору і слуху, які обслуговують осіб з інвалідністю в спеціальних закладах товариств: спец бібліотеках, спец гуртожитках, будинках культури, спеціальних редакційних видавничих осередках та інше.

Держава, враховуючи соціальну значимість діяльності УТОС і УТОГ, надавала усі попередні роки фінансову підтримку УТОС і УТОГ для забезпечення діяльності цих невиробничих структур. На теперішній період запропоновується отримання такої підтримки на конкурсних умовах.

УТОС і УТОГ надав і Верховній Раді і Кабміну розрахунки, обґрунтування щодо неможливості застосування конкурсу, оскільки конкурси – це разовий захід, а в невиробничій сфери УТОС і УТОГ працюють спеціалісти, в основному особи з інвалідністю, повсякденно з людьми у яких відсутній зір, слух, навчають їх, проводять реабілітаційні заходи та роблять все можливе щоб повернути осіб з інвалідністю до повноцінного життя та інтегрувати їх у суспільство.

Жодна із громадських організацій осіб з інвалідністю, які зареєстровані в Україні (біля 800 таких організацій), які будуть претендувати на отримання фінансової підтримки з Держбюджету по програмі 2507020, не мають такої структури, не мають такої невиробничої сфери як УТОС і УТОГ.

Більш того, напрямки використання коштів фінансової підтримки з Держбюджету у УТОС і УТОГ відрізняються від напрямків використання цих коштів іншими громадськими організаціями осіб ,з інвалідністю. Так в УТОС і УТОГ ці кошти направляють на матеріальне заохочення (заробітну плату) працівників невиробничої сфери, в основному осіб з інвалідністю по зору і слуху які щоденно працюють на своїх робочих місцях у невиробничій сфері. В інших громадських організаціях осіб з інвалідністю фінансова підтримка з Держбюджету використовується на проведення різного роду заходів – семінарів, тренінгів, круглих столів, конференцій, тощо.

Застосування конкурсних умов отримання фінансової підтримки призведе до ліквідації цих структур, скорочення осіб з інвалідністю, ліквідації їх робочих місць.

Питання не застосування конкурсних умов для УТОС і У ТОГ підтримується значною кількістю народних депутатів, неодноразово розглядалось в різних урядових структурах, в Комітетах Верховної Ради України.

Було прийнято рішення Комітетом Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів щодо не застосування конкурсних умов для УТОС і УТОГ до 2022 року.

При підготовці проекту Державного бюджету України, Комітет з питань бюджету не виписав окремо фінансову підтримку для УТОС і УТОГ на 2021 рік, як це виписувалось у всі попередні роки до 2020 року.

Розглядаючи ці питання в Комітетах Верховної Ради і прийняті рішення, Ви листом від 19.02.2020р. №01/05-56(40777) повідомили Президента України Зеленського В.О., що для УТОС і УТОГ до 2022 року.не застосовуються конкурсні умови отримання фінансової підтримки з Державного бюджету.

З застосуванням конкурсних умов отримання фінансової підтримки з Держбюджету знищуються невиробничі сфери УТОС і УТОГ. Ми маємо зрозуміти, якщо ми не потрібні державі, якщо ліквідація робочих місць людей з інвалідністю, їх скорочення, залишення людей з інвалідністю напризволяще, без засобів існування, вважається політикою захисту сліпих і глухих, то ми повинні про такі підходи бути проінформовані. А якщо Ви, як Державний діяч. Голова Верховної Ради і як просто людина, розумієте ( а ми впевнені в цьому), що людину, яка не бачить світу, яка не чує співбесідника, яка має ще не мало інших вад здоров’я, необхідно захистити, підтримати, забезпечувати його нормальне життя, щоб ця людина могла працювати, а не була замкнена в 4-х стінах, то виходячи з листа Президенту №01/05-56(40777) від 19.02.2020р., який Ви особисто підписали, і в якому Ви обіцяли не застосовувати конкурсу для отримання фінансової підтримки з Держбюджету для УТОС і УТОГ до 2022 року, і що в передачі «Свобода слова», яка вийшла в ефір на каналі ITCV 10 листопада 2020 року. Ви запевнили, що Ви своє слово тримаєте і не порушуєте і що обіцяєте – виконуєте, просимо відповідно відреагувати на це звернення і дати доручення бюджетному Комітету в Держбюджеті на 2021 рік виділити окремо фінансову підтримку для Українських товариств сліпих і глухих. Для цього не потрібно ніяких додаткових коштів з Держбюджету.

Серед нас не мало людей з інвалідністю по зору і слуху, тотально незрячих, тотально нечуючих, які втратили зір, слух, захищаючи нашу державу, учасники ІІ-Ї світової війни, учасники бойових дій, втратили здоров’я на виробництві.

Ми просимо Вашої допомоги і знайти можливість надати нам, особисто Вами підписану, відповідь по зазначеному зверненню.

Додаток: копія листа Голови Верховної Ради України Разумкова Д.О. до Президента України Зеленського В.О. № 01/05-56(40777) від 19.02.2020р.

З повагою

Голова УТОС В.Більчич

Голова УТОГ І.Чепчина

Колективне звернення УТОС і УТОГ від 25.11.2020 (сторінка 1)

Колективне звернення УТОС і УТОГ від 25.11.2020 (сторінка 2)

Колективне звернення керівників Українського товариства сліпих, Українського товариства глухих, керівників підприємств, організацій, членів УТОС, УТОГ, обласних організацій, працівників невиробничої сфери цих товариств особисто до Голови Верховної Ради України Разумкова Д.О. (з всіма підписами)