Медико-психологічна допомога для членів Київської міської організації УТОС

12-13 березня членам Київської міської організації УТОС мобільною медичною бригадою надавалась медико-психологічна допомога. Цей Проєкт було реалізовано за клопотанням правління ГО Київської міської організації УТОС за ініціативою Уповноваженої Київської міської ради з прав осіб з інвалідністю Лесі Петрівської та за підтримки благодійного фонду та клініки Angelia. Як зазначила Леся Петрівська, певним категоріям людей з інвалідністю, зокрема і особам з порушенням зору, важко самостійно без участі супроводжуючих осіб отримувати кваліфіковану та комплексну медичну допомогу у зв’язку з фізичними бар’єрами, викликаними станом здоров’я, особливо під час воєного стану. Система охорони здоров’я в Україні працює так, що спочатку необхідно пройти первинну ланку – отримати діагностику, а потім за потреби людей скеровують на прийом до вузькопрофільних спеціалістів. Зазвичай це займає кілька днів. Все б нічого, однак для людей з порушеннями зору або іншими складними формами нозологій це створює певні труднощі і тому саме на подолання цих труднощів за підтримки благодійної організації «Angelia Fond» та кліники Angelia на базі Київського УВП№2 УТОС було організовано роботу мобільної медичної бригади, яка протягом двох днів надавала послуги комплексного медичного обстеження людей з інвалідністю киян з порушеннями зору. Люди протягом цих днів на одній локації отримали медичні  послуги кардіолога, терапевта, лора, реабілітолога, стоматолога, психіатра, гінеколога, ендокринолога, а також змогли здати загальні аналізи, зробити УЗД діагностику, ЕКГ. Також за потреби людям після прийому у лікаря безоплатно видавались деякі медикаменти.

Для комфортного одержання медичних послуг була сформована правлінням ГО Київської міської організації УТОС волонтерська група по фізичному супроводу пацієнтів не лише безпосередньо на самій локації надання медичних послуг, а в деяких випадках, забезпечувалась можливість прибути членам КМО до локації надання медичних послуг від місця їх проживання. Така ж допомога по фізичному супроводу до місця проживання надавалась членам організації  і після одержання медичних послуг.

За словами членів нашої організації лікарі мобільної медичної бригади лікують не лише ліками, а і словом. За таке зворушливе ставлення до потреб осіб з інвалідністю автор поетичної збірки віршів – особа з інвалідністю першої групи Романенко Марія на згадку про співпрацю КМО та Київради подарувала свою книгу «Очима серця».

Користуючись нагодою, висловлюємо щиру подяку особисто Київському голові Київради Кличку Віталію Володимировичу та його  дієвій помічниці Уповноваженої Київської міської ради з прав осіб з інвалідністю Лесі Петрівської, які в нелегкий  для нашої країни час проявляють турботу про вразливі верстви населення і ми і надалі сподіваємось на співпрацю в сфері підвищення рівня соціального захисту вразливих верств незрячих та слабозорих киян.

Віктор Романюк, голова Київської міської організації УТОС