Незрячі протестують проти застосування конкурсного підходу при фінансуванні УТОС

29 січня 2020 року члени Українського товариства сліпих і члени Українського товариства глухих біля входу до Міністерства соціальної політики України протестували проти можливої зміни Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для фінансової підтримки громадських об’єднань осіб з інвалідністю, які мають статус всеукраїнських. Люди з інвалідністю по зору висловлювали своє обурення щодо планів Міністерства соціальної політики України здійснювати розподіл бюджетних коштів на фінансову підтримку за результатами проведення конкурсу.

Намагаючись запровадити проведення конкурсу з визначення програм (проєктів, заходів), розроблених громадськими об’єднаннями осіб з інвалідністю, для виконання (реалізації) яких надається фінансова підтримка за рахунок коштів державного бюджету, Міністерство соціальної політики України зовсім не враховує потреби щодо витрат на організаційне та матеріально-технічне забезпечення діяльності непромислової сфери Українського товариства сліпих та Українського товариства глухих.

Непромислова сфера Українського товариства сліпих на сьогоднішній день включає: 23 обласні організації, 1 міську організацію, 142 первинні організації, будинок відпочинку для осіб з інвалідністю по зору у м. Боярка, Реабілітаційний центр, Об’єднану редакцію періодичних видань УТОС «Заклик», Навчально-інформаційний комп’ютерний центр УТОС, Капелу бандуристів «Карпати», центральну та 50 місцевих спеціальних бібліотек, 18 баз відпочинку, 50 медичних пунктів та 40 гуртожитків. Все це утримується за рахунок фінансової підтримки з державного бюджету. До роботи у непромисловій сфері УТОС задіяні понад 1500 осіб з яких переважна більшість люди з інвалідністю по зору. Їхнє матеріальне заохочення (зарплата) складає 80% від всього обсягу фінансової підтримки, яке отримує Українське товариство сліпих.

Втілення планів Міністерства соціальної політики України щодо запровадження конкурсу та поширення його застосування щодо Українського товариства сліпих зруйнує його непромислову сферу, яку сам УТОС утримувати не зможе, що призведе до втрати робочих місць та неможливості ефективно і повноцінно виконувати статутні завдання та сприяти виконанню державної політики щодо соціального захисту осіб з інвалідністю по зору.

Протестувальники звернулися з вимогою про зустріч з Міністром соціальної політики Юлією Соколовською. Заступник міністра Віталій Музиченко, який вийшов до пікетувальників з УТОС і УТОГ, пообіцяв домовитися про зустріч з Міністром соціальної політики.

Наш кор., «Промінь»