Без фахової допомоги можуть лишитись черкасці з порушенням зору

Черкасці з порушенням зору можуть залишитися без фахової допомоги. А ті, хто з ними працюють, – без заробітної плати. Про це журналістам Суспільного розповіла голова обласної організації Українського товариства сліпих Алла Козлова. З її слів, такі зміни передбачені правками до Постанови Кабміну про фінансування громадських організацій. Нині документ на доопрацюванні в Міністерстві соціальної політики.

Без фахової допомоги можуть лишитись черкасці з порушеннями зору

За розкладом в черкаському підрозділі Українського товариства сліпих заняття з вокалу, гра в шахи та читання літератури. Щотижня організацію відвідує 68-річний Володимир Нетесаний. Порушення зору у чоловіка з дитинства.

“Один одного водимо, один з одним спілкуємося, граємо в шахи, хор тут у нас є, ансамблі”.

Окрім цього, тут навчають як користуватися мобільним телефоном, комп’ютером та іншими гаджетами.

У черкаському УТОС навчають користуватись гаджетами

“Людям, які мають інвалідність по зору, такі зустрічі – необхідність”, – розповідає черкасець Тарас Нескромний. “Люди без інвалідності вони не розуміють проблему. Втрата зору одна із найтяжчих форм інвалідності, не у всіх реабілітаційних центрах працюють з незрячими людьми”.

“Нині такі заняття відвідують півтори тисячі людей з порушеннями зору”, – розповідає голова обласної організації Алла Козлова. Каже, на діяльність осередку з держбюджету на рік спрямовують 800 тисяч гривень.

“Це зарплата працівникам, це комунальні витрати, це підтримка життєдіяльності УТОС”.

Якою буде сума надалі, і чи взагалі товариство сліпих фінансуватимуть після внесення правок до постанови Кабміну, невідомо, – додає вона.

“Проект рішення вноситься на розгляд про те, що УТОС, як організація, буде фінансуватися з іншими інвалідними організаціями. Це загрожує нашій системі тим, що суттєво зменшиться фінансування, наші люди з інвалідністю залишаться без підтримки”.

Також, додає Алла Козлова, без роботи можуть залишитися працівники Українського товариства сліпих. Частина з них мають інвалідність. Тетяна Крячок тут працювала 3,5 роки. Нині сама відвідує заняття.

“Чисто інформаційна робота повідомлення людей про ті чи інші можливості, чи пільги, чи що відбувається в місті, області. Якщо відбудеться скорочення фінансування, то в принципі це призведе до закриття організації, не будуть працювати гуртки, сюди прийти, бо це приміщення орендується”.

Авторка Ольга Котляр