НОВОРІЧНО – РІЗДВЯНЕ ПРИВІТАННЯ ГОЛОВИ ЦП УТОС В.М.БІЛЬЧИЧА

Шановні друзі!

Ось і минає 2021 рік. І напередодні Новорічних та Різдвяних свят хотілося б сказати багато добрих та приємних слів і не затьмарювати вашу увагу прикрою реальністю, з якою ми зіткнулися в цьому році.  На жаль, для нашої країни і, зокрема, для Українського товариства сліпих цей рік  був роком складних випробувань та важких втрат. У 2021 році ми з великими труднощами та все ж добилися фінансування непромислової сфери Українського товариства сліпих, хоча сума була на чверть зменшена порівняно з попередніми роками. Це негативно позначилося на соціальній роботі Товариства, на захисті прав та інтересів людей з інвалідністю по зору.

Але, незважаючи на таку скрутну економічну ситуацію, ускладненою пандемією та карантинними обмеженнями, Українське товариство сліпих продовжувало працювати, виготовляти й реалізовувати продукцію, надавати соціальні послуги, виконувати статутні завдання та захищати права і законні інтереси людей з інвалідністю по зору.

Впродовж всього 2021 року тривала боротьба за інституційне фінансування УТОС і УТОГ у наступному 2022 році. Керівництво Центрального правління разом із вами зверталося до Президента України, до Прем’єр-Міністра України, до Голови Верховної Ради України, до Міністра соціальної політики України, комітету Верховної Ради України з прав ветеранів та інвалідів і до народних депутатів із проханням не запроваджувати конкурсну основу для фінансування  непромислової сфери УТОС і УТОГ . Також до Верховної Ради групою депутатів був поданий законопроект № 4607 про інституційну підтримку УТОС і УТОГ. Але, на жаль, цей законопроект № 4607 було запропоновано не включати до порядку денного шостої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання. До того ж, починаючи з 2020 року, продовжились намагання деяких політичних і громадських діячів позбавити УТОС і УТОГ стабільної інституційної фінансової підтримки від держави під прикриттям гасел про рівність і прозорість. Деякі громадські організації осіб з інвалідністю подали до суду, щоб скасувати рішення уряду щодо надання фінансової підтримки УТОС і УТОГ за окремим порядком, що не передбачає застосування конкурсу. В цьому році суди першої інстанції (позовів було декілька) винесли рішення на користь УТОС і УТОГ.

На жаль, боротьба за фінансування непромислової сфери УТОС триває і на сьогоднішній день питання про інституційну підтримку УТОС і УТОГ на наступний рік  не вирішено. Хоча Центральне правління УТОС робить все можливе, щоб зберегти діючий порядок надання фінансової підтримки від держави для функціонування непромислової сфери Товариства і сподівається на подальшу підтримку народних депутатів, уряду та суб’єктів громадянського суспільства, які підтримали УТОС і УТОГ у 2021 році.

Висловлюю сердечну вдячність всім керівникам, працівникам і всім членам Українського товариства сліпих за їхню повсякденну самовіддану працю і щире бажання зберегти багатий досвід і примножити майже вікові здобутки Українського товариства сліпих. Пам’ятаймо про те, що тільки в єднанні навколо спільної справи, підтримуючи одне одного, продовжуючи і примножуючи традиції і здобутки, якими пишається наше Товариство, лише разом – ми зможемо відстояти наші права, інтереси і зберегти наш УТОС.

Зустрічаючи 2022 рік, від себе особисто і від імені Апарату і членів Президії Центрального правління Українського товариства сліпих вітаю всіх вас і ваші родини з Новим роком і Різдвом Христовим! Бажаю всім міцного здоров’я, щастя, благополуччя, успіхів, любові, миру і надії на краще майбутнє нашої країни, нашого Товариства і всіх нас.

Нехай Господь Бог береже всіх вас!

З найщирішою повагою,
голова Центрального правління УТОС В.М.Більчич