Суд не виявив дискримінації у рішеннях уряду щодо надання фінансової підтримки УТОСу і УТОГу

У серпні 2020 року до Окружного адміністративного суду міста Києва звернулась Всеукраїнська громадська організація інвалідів «Правозахисна спілка інвалідів», яку очолює Олександр Вознюк, з двома позовами до Кабінету Міністрів України. Один з цих позовів – про визнання протиправною та скасування постанови Кабінету Міністрів України від 14 березня 2018 року №183 «Про затвердження Порядку використання коштів передбачених у державному бюджеті для фінансування підтримки Українського товариства сліпих та Українського товариства глухих», а інший про визнання протиправною та скасування постанови Кабінету Міністрів України від 3 березня 2020 року №166 «Деякі питання надання фінансової підтримки громадським об’єднанням осіб з інвалідністю» в частині визначення суми фінансової підтримки для УТОС і УТОГ та щодо того, що ці організації використовують кошти відповідно до порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14 березня 2018 року №183.

Українське товариство сліпих, Українське товариство глухих та Міністерство соціальної політки України були залучені до цього судового процесу в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог.

Позовні вимоги ВГОІ «Правозахисна спілка інвалідів» обґрунтовувала тим, що оскаржувані постанови встановлюють дискримінаційні, несправедливі та незаконні преференції для УТОГ та УТОС в частині виділення коштів з Державного бюджету України на фінансову підтримку громадських об`єднань осіб з інвалідністю без участі в проведенні конкурсу.

Розгляд обох справ здійснювався колегією у складі трьох суддів за правилами загального позовного провадження.

18 серпня 2021 року Окружним адміністративним судом міста Києва винесено рішення по справі №640/19323/20 згідно якого у задоволенні адміністративного позову ВГОІ «Правозахисна спілка інвалідів» про визнання протиправною та скасування постанови Кабінету Міністрів України від 14 березня 2018 року №183 було відмовлено, оскільки позивачем не надано належних та допустимих доказів протиправності винесення оскаржуваної постанови.

У своєму рішенні суд зазначає, що проектне та інституційне фінансування мають різні критерії визначення необхідних обсягів фінансової підтримки та напрямки його використання. Проектне фінансування характеризується конкурсним відбором проектів громадських організацій на основі єдиних вимог до бюджету проекту та його тематики. А от стійке базове інституційне фінансування громадської організації характеризується кількістю об`єктів, які задіяні у забезпечені прав осіб з інвалідністю, кількістю осіб з інвалідністю, які користуються цими об`єктами, кількістю працівників цих об`єктів, в також кількістю послуг наданих цими об`єктами особам з інвалідністю. Різність критеріїв, підходів та напрямків вимагає прийняття різних порядків, які б визначали окремо механізми надання проектного та інституційного фінансування.

20 жовтня 2021 року Окружний адміністративний суд міста Києва залишив без розгляду іншу позовну заяву ВГОІ «Правозахисна спілка інвалідів» щодо визнання протиправною та скасування постанови Кабінету Міністрів України від 3 березня 2020 року №166 «Деякі питання надання фінансової підтримки громадським об’єднанням осіб з інвалідністю» в частині визначення суми фінансової підтримки для УТОС і УТОГ та щодо того, що ці організації використовують кошти відповідно до порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14 березня 2018 року №183, оскільки представник позивача Олександр Вознюк двічі поспіль не з’явився у судове засідання для розгляду справи № 640/19320/20 по суті.

Варто зазначити, що до Окружного адміністративного суду міста Києва щодо визнання протиправною та скасування постанови Кабінету Міністрів України від 3 березня 2020 року №166 «Деякі питання надання фінансової підтримки громадським об’єднанням осіб з інвалідністю» з тих же самих мотивів звертались й інші громадські організації осіб з інвалідністю.

Зокрема, позовна заява Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Конфедерація громадських організацій інвалідів України» була залишена без розгляду в зв’язку з неявкою позивача по справі №640/21551/20.

13 травня 2021 року Окружним адміністративним судом міста Києва винесено рішення по справі №640/21547/20 згідно якого у задоволенні адміністративного позову було відмовлено Всеукраїнській організації «Союз осіб з інвалідністю України», яка також не змогла надати суду належних та допустимих доказів протиправності та дискримінаційності постанови Кабінету Міністрів України від 3 березня 2020 року №166 «Деякі питання надання фінансової підтримки громадським об’єднанням осіб з інвалідністю».

Українське товариство сліпих висловлює сподівання, що позитивна судова практика сприятиме врегулюванню та вирішенню питання щодо надання державою стійкого базового інституційного фінансування для функціонування непромислової сфери Українського товариства сліпих.