Інформація про роботу Волинської обласної організації УТОС за лютий

Продовжується співпраця первинних осередків Волині із місцевою владою, головами громад, осередками соціального захисту ОТГ. Триває діалог з місцевою владою з питань збереження пільг для осіб з інвалідністю зору осереджків Волині, погоджуються розгляд питання про надання субсидій, про отримання засобів реабілітації, тифлоприладів, узгоджуються умови одержання ортопедичного взуття, піднімаються питання налагодження доступності осіб з інвалідністю зору до інфраструктури міст. Отримано листи-відповіді від міської влади (Луцька ПО, Нововолинська ПО, Любешівська ПО, Горохівська ПО, голів ОТГ:

  • про фінансову підтримку на 2024 рік (Луцька ПО, Нововолинська ПО, Любешівська ПО, Горохівська ПО;
  • компенсацію за комунальні послуги для осіб з інвалідністю зору I та II групи на наступний рік (Луцька ПО, Нововолинська ПО, Ковельська ПО);
  • безкоштовний проїзд у міському транспорті для осіб з інвалідністю зору I, II та III групи (Луцька ПО).

Сума коштів, отриманих організаціями від спонсорів за січень становить 2 000 грн. (К-Каширська ПО – 2000, Нововолинська ПО – 5000).

Листи про фінансову підтримку первинних осередків Волині направлені до міської влади на місцях від Нововолинської, Любомльської, Любешівської, Горохівської організацій УТОС. Позитивну відповідь на фінансову підтримку на 2024 рік отримала Нововолинська ТПО, у цій первинці міська влада продовжила дію пільг на оплату тепла та оренду приміщення; у стані вирішення питання фінансової підтримки від Володимирської міської ради. Заручилися підтримкою спонсорів про надання продуктових наборів для членів УТОС Луцької, Любомльської, Горохівської, Нововолинської, Камінь-Каширської, Ковельської ПО.

В кожному місті нашої області створені комітети доступності, які на своїх засіданнях розглядають важливі питання щодо забезпечення доступності людей з інвалідністю зору  до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури та вносяться пропозиції, щодо покращення умов доступності для людей з інвалідністю зору.

В лютому у первинних осередках Волині пройшли культурно-мистецькі зустрічі з урахуванням умов, продиктованих воєнним станом,  з невеликою кількістю людей в загальній кількості 332 заходи, зокрема, тематичні вечори «В єдності наша сила» (До Дня єднання), «Неоголошена війна» – патріотичний захід (Горохівська ПО, Камінь-Каширська ПО). Літературно-музичні композиції  до Дня народження Лесі Українки (Луцька, Горохівська, Нововолинська, Камінь-Каширська ПО), «Сила поетичного слова «до Всесвітнього дня читання вголос (Луцька, Камінь-Каширська ПО). Читацькі конференції «Образ Лесі Українки, оспіваний волинськими поетами» (Луцька ПО, Камінь-Каширська ПО, Горохівська ПО). «70 днів лютого»(збірка воєнних репортажів), психологічні бесіди: «Як не загубити себе під час війни» (Луцька, Горохівська, Нововолинська, Камінь-Каширська ПО). Книжкові виставки-лекторії: до Дня Небесної Сотні «Небесна сотня: ціна свободи», «Славетна Леся Українка». (Луцька ПО, Луцька ВПО, Камінь-Каширська ПО). Презентація книги Володимира Батури «Подорож до країни принцес і королів». (Горохівська ПО).

Дорослі члени УТОС та їх діти (Луцька ПО) протягом лютого відвідували Волинський академічний обласний український музично-драматичний  театр імені Т. Г. Шевченка та Ляльковий театр на благодійній основі. На вистави запрошувалися 30 дорослих осіб на один театральний вечір та 20 осіб дітей.

Працівники спеціалізованих бібліотек провели виставки-лекторії, бесіди, приурочені до знакових подій Волинського краю та  ін. Зокрема за лютий підготовлено книжкові виставки-лекторії: до Дня Небесної Сотні «Небесна сотня: ціна свободи», «Славетна Леся Українка». (Луцька ПО, Луцька ВПО, Камінь-Каширська ПО). Презентація книги Володимира Батури «Подорож до країни принцес і королів». (Горохівська ПО).

Протягом лютого відбулася зустріч спортсменів із гри в шашки-шахмати. (Горохівська ПО, Луцька ПО).  Ці зустрічі приурочені до різних видатних дат державного, місцевого рівнів та знакових дат Товариства. Гра в шахи-шахмати відбулася у кімнатах дозвілля Луцької, Горохівської, Нововолинської організацій, у приміщенні бібліотеки імені Олени Пчілки (обласні змагання).

Члени УТОС є постійними учасниками змагань, які організовує „Інваспорт”. Проходять тренувальні турніри до спортивних змагань, які відбудуться у с. Сянки Львівської обл.

Основою соціально-побутової роботи первинних осередків Волинської обласної організації УТОС є реалізація завдань соціальної підтримки людей з інвалідністю зору.

У лютому у первинних осередках Волині члени УТОС соціальну послугу в натуральній формі отримали 124 ос.: (Горохівська – 30ос. , Каширська ТПО – 10 осіб; Луцька ПО – 12 ос., Любомльська ПО – 44ос., Луцька ВПО – 10 осіб, Ковельська ПО – 11ос.): продуктові набори, гуманітарна допомога (одяг, взуття, постільна білизна, засоби гігієни, іграшки) отримали – 167 ос. В тому числі – від міської влади, благодійників (Камінь-Каширська ТПО, Ковельська ПО, Луцька ПО, Любомльська ПО, Нововолинська ПО, Любешівська ПО), малозабезпеченим всього видали – 100 ос.

Також протягом звітного періоду членам УТОС надавалися різноманітні соціальні послуги:  послуга в натуральній формі, інформаційна, консультативна, кризовий телефон, здійснювалось бібліотечне обслуговування, здійснювався фізичний супровід незрячих, послуга посередництва (здебільшого допомога в оформленні документів), під час проведення заходів надавалась послуга адаптації та реабілітації членів Товариства.

Матеріали про проведення заходів можна переглянути на сторінці ВОО УТОС за посиланням: https://www.facebook.com/groups/21732925BOO/permalink/996215468492421/?sfnsn=mo&ref=share

Голова Волинської обласної  організації УТОС, Світлана ТЕРПЕЛЮК