ОСТАННЯ ОДА ЛІДЕРУ

27 вересня 2020 року УТОС втратив Петра Семеновича Федорця – директора Реабілітаційного центру УТОС, члена Центрального правління УТОС – людину, яка присвятила Товариству більшу частину свого життя.

Народився Федорець Петро Семенович 11 вересня 1946 року в селі Станилівка Погребищенського району Вінницької області. В 1973 році закінчив Київський університет ім.Т.Г.Шевченка, здобувши спеціальність радіофізика. Здобуваючи освіту Петро Семенович розпочав і свій трудовий шлях на освітянській ниві, працюючи вчителем спочатку трудового навчання, а потім викладачем фізики в середній школі №167 м. Києва.

З вересня 1976 року працював на заводі «Арсенал ім. Леніна» інженером – дослідником, в подальшому працював інструктором організаційної роботи на заводі Арсенал.

З грудня 1990 року прийнятий директором Республіканських курсів Українського товариства сліпих в порядку переведення – член Українського товариства сліпих.

З 1991 року працює на посаді директора Республіканських курсів підвищення кваліфікації. З 1995 по 1996 рік – директор Київського УВП № 1 УТОС. З 1997 по 1998 рік – начальник відділу Центрального правління Українського товариства сліпих. З 1998 по теперішній час –директор Реабілітаційного центру Українського товариства сліпих.

На всіх ділянках роботи відзначався старанністю, відповідально на високому професійному рівні виконував поставлені завдання, завжди користувався повагою серед колективу і всього Товариства.

Перебуваючи на посаді директора Реабілітаційного центру Українського товариства сліпих багато зусиль доклав до створення сучасного реабілітаційного закладу та його безперебійної роботи в нових умовах.

За період роботи у Центрі пройшли навчання елементарної психолого–практичної та соціально – трудової реабілітації більше 1118 людей з інвалідністю по зору І та ІІ групи віком від 16 до 60 років, що дало їм можливість повернутися до повноцінного життя у суспільство, понад тисячу спеціалістів та керівних працівників системи УТОС пройшли навчання з підвищення кваліфікації, курс професійної реабілітації з вивчення комп’ютерних технологій, який започаткований з 2003 року, пройшли 157 людей з інвалідністю по зору з отриманням відповідного сертифікату.

Крім того, у Реабілітаційному центрі Українського товариства сліпих проходять практику студенти-тифлологи із НПУ ім. М.П. Драгоманова та Університету розвитку людини «Україна». За сумісництвом у 2008 -2012 роках Петро Семенович працював викладачем в Інституті корекційної педагогіки НПУ ім. М.П. Драгоманова.

За час роботи в Реабілітаційному центрі Українського товариства сліпих Федорець П.С. підготував і випустив шість навчальних посібників з питань тифлології і реабілітації незрячих для студентів і спеціалістів, які займають проблемами незрячих. За результатами діяльності Реабілітаційного центру УТОС Федорцем Петром Семеновичем було підготовлено і опубліковано сім науково – практичних статей з питань тифлологій.

У 2011 році був обраний членом правління Київської міської організації УТОС.

З 2016 року – член Центрального правління Українського товариства сліпих – член реабілітаційної Ради при Центральному правлінні УТОС.

За час роботи в УТОС Федорець Петро Семенович проявив себе професійно підготовленим, ініціативним, принциповим спеціалістом, здібним організатором навчального процесу, дисциплінованим керівником, уважним і чуйним вихователем колективу. Свій багаторічний досвід роботи з людьми з інвалідністю по зору передавав молодим працівникам Товариства, у яких користувався заслуженим авторитетом і повагою.

Петро Семенович Федорець був творчою і багатогранною особистістю. З під його пера вийшло багато чудових віршованих творів на різну тематику, а також світ побачив декілька поетичних збірочок, остання з яких – «Ода лідеру», епіграфом до якої послужили його слова:

Коли беремося за діло,
Вивчаєм все на дотик й слухом.
Хоч інколи слабкі ми тілом,
Але завжди ми сильні духом.

За багаторічну, невтомну і плідну діяльність Петро Семенович Федорець неодноразово був нагороджений:

медаль «Ветеран праці» – 1989р. , Медаль в пам’ять 1500 -річчя міста Києва -1982 рік., Подяка Київського міського голови у 2004 році, Реабілітаційний центр УТОС зайняв перше місце у загальноміському конкурсі «Зорі надії» в номінації «Кращий навчальний заклад для інвалідів» у 2005 році, подяка Прем’єра – Міністра України – 2013 рік м. Євпаторія, Грамота Міністерства соціальної політики – 2011 рік., Грамота Центрального правління УТОС 2006 рік, Почесна Грамота Центрального правління УТОС -2016 рік, почесне звання «Заслужений вчитель України».