Щодо запровадження інституційної підтримки громадських об’єднань осіб з інвалідністю

В суспільстві широко обговорюється проект постанови Кабінету Міністрів України «Про запровадження інституційної підтримки громадських об’єднань осіб з інвалідністю». На жаль, в спільноті поширюється думка, що Українське товариство сліпих виступає проти інституційної підтримки. І тому ми змушені висловити свою позицію з цього питання. В 2021 році за зверненням Українського товариства сліпих група народних депутатів зареєструвала законопроект № 4607 про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо підтримки громадських об’єднань осіб з інвалідністю. Наприкінці 2021 року на розгляд до Українського товариства сліпих надійшов проект постанови Кабінету Міністрів України «Про запровадження інституційної підтримки громадських об’єднань осіб з інвалідністю», і ми постійно приймаємо участь в обговоренні цього проекту. Ми маємо свою позицію, яку поділяють всі обласні та первинні організації УТОС.

Так зокрема, Українське товариство сліпих наполягає на тому, що кількість членів всеукраїнської громадської організації осіб з інвалідністю, яка хоче отримувати інституційну підтримку, не може бути меншою ніж 20 тис. членів. Як раніше зазначалося, Українське товариство сліпих наполягає на тому, що членство в цих організаціях має бути фіксованим.

Діяльність організації, яка отримує інституційну підтримку, повинна охоплювати всю територію України, а не якусь її частину.

Громадська організація повинна здійснювати свою статутну діяльність, використовуючи власну інфраструктуру, завдяки якій надаються різносторонні послуги членам організації.

Оскільки за чинним законодавством досить легко заснувати будь-яку громадську організацію, яка буде претендувати на отримання фінансової підтримки з дня свого заснування, саме тому УТОС наполягає на тому, що термін діяльності громадської організації не може бути менше ніж 10 років з дня заснування, адже це напрацьований досвід, фах працівників, охоплення території, налагодження співпраці з місцевими органами влади.

Вважаємо, що ця постанова Уряду є черговим кроком до впровадження в чинне законодавство України міжнародних норм, які визначені Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю.