Конкурсна робота № 2

AccessTech 2021

Конкурс від Навчально-інформаційного комп’ютерного центру УТОС.

Конкурсна робота № 2

Автор: Ковальчук Володимир

Допис

Мій допис це невеличка стаття для залучення бажаючих розпочати створювати свої музичні проекти. Це не підручник, оскільки reaper дуже складна та багатогранна програма для роботи з аудіо матеріалом. reaper це повноцінна професійна студія. Пропоную розглянути

Кілька напрямків роботи з reaper.

  • Повноцінний редактор міді формату, що дозволяє Написання музичних творів з самого початку, з першої ноти і до повноцінного твору.
  • Повноцінний редактор аудіо матеріалу, що дозволяє створювати свої аудіо проекти з будь яких можливих та відомих на сьогодні аудіо джерел, як то семпли, готові лупи тощо.
  • Є повний комплект віртуальних приладів, що дозволяють використовувати reaper, як студію для повноцінної обробки аудіо будь-якої складності до випуску майстра.
  • Співпрацює «розуміє» безмежну кількість сторонніх плагінів, бібліотек та інше.
  • Можливість на високому професійному рівні проводити концертну роботу з використанням різноманітних налаштувань у реальному часі.
  • Можливість повноцінно обробляти аудіо матеріал від видалення шумів, до реставрації на досить високій якості.
  • Працювати з відео матеріалом для синхронізації та інших робіт.
  • Та головна складова і найважливіша можливість цієї професійної якісної програми це майже повна, абсолютна доступність для незрячих.

Майже вся робота по озвучуванню reaper розроблена та втілена незрячими програмістами. Ось який рівень знань є у наших фахівців.

Необхідний рівень.

Якщо ви маєте мінімальні знання щодо написання музичного твору і представляєте як би ви хотіли почути ваші задуми не просто в голові, а почути їх в живу, то настав час приступати до створення перших наших шедеврів. Reaper саме та програма, яка нам потрібна. Нагадаю деякі постулати:

  • Обов’язково при використанні синтезаторів необхідно знати параметри та звуковідтворення справжніх інструментів, щоб не траплялось в ваших творах музичних ляпів як то: скрипки в своїх партіях використовують ноти нижче ніж соль м-октави, гітари грають рояльні партії, або глісандо по типу арфи чи бандури.
  • Кожен інструмент має бути записано на окремий трек програми.
  • Аранжування, це як написання вірша. Тому будь який інструмент будь в якому творі має право звучати. Тобто вибір інструментів для вашого проекту це ваше особисте рішення і тільки час та слухачі дадуть оцінку вашій творчості, або не зрозуміють. І навпаки. Будь який музичний матеріал ви маєте право награвати любим інструментом за вашим бажанням. Рекомендація тут лишень одна: партія, яку виконує інструмент за вашим бажанням має відповідати параметрам та принципу гри на інструменті.

Наша ж задача на практиці відчути принцип роботи у програмі крок за кроком та отримати задоволення від своєї творчості. reaper просто повинен чітко виконувати ваші вказівки і Він це добре вміє.

Підготовка та налаштування.

Для початку на одному зі своїх дисків створюємо папку reaper.

Поруч, або на іншому диску створюємо папку для наших майбутніх проектів. Наприклад: ReaperSong.

Завантажуємо reaper з офіційного сайту:

https://www.reaper.fm/download.php?from_reaper=1

необхідно вибрати при завантаженні розрядність вашого windows

Звертаю ВАШУ УВАГУ, ЩО reaper НАДАЄ МОЖЛИВІСТЬ 60 ДНІВ БЕЗКОШТОВНО ВИКОРИСТОВУВАТИ його у повному обсязі. На момент написання мого допису версія програми reaper 6.42

Запускаємо завантажений файл.

Погоджуємось з ліцензією і натискаємо кнопку I agree Чим підтверджуємо свою згоду.

Далі вибираємо шлях встановлення програми. За замовчуванням reaper пропонує C:\Program Files\REAPER (x64) якщо ваша версія 32 біт, то буде відповідний шлях.

Я пропоную знайти табом кнопку browse і у звичному кожному користувачу провіднику вибираємо недавно створену нами папку reaper. Про всяк випадок тиснемо shift + tab і бачимо короткий шлях встановлення програми. Це буде наш диск і папочка reaper. Наприклад: D:\REAPER\

Натискаємо tab, переходимо до галочки portable install та відмічаємо її.

За інформацією програма reaper абсолютно рівноцінно працює як портабельна, так і встановлена. Тому я пропоную портабельну направляти на корінь диску і при нагоді просто копіювати цю папку і переносити на інші комп’ютери при необхідності. Якщо ви плануєте програму встановити, то бажано шлях встановлення не змінювати.

Далі tab До  next, натискаємо і у наступному вікні installl. Програма запускає процес встановлення.

Процес досить швидко закінчується і виходить вікно Installation Complete Setup was completed successfully. Нам залишається натиснути close і закрити вікно.

Далі ми бачимо повідомлення: REAPER installed. Run now? (ріпер встановлено запустити його зараз?) і дві кнопки: (да) або (ні). Ми натискаємо (да) і наш ріпер відкривається.

Тепер програма пропонує вам перевірити та настроїти ваш аудіо інтерфейс.

You have not yet selected an audio device. Would you like to select your audio device driver now (recommended)?

Натискаємо (да) і погоджуємось. Тим більш програма це рекомендує. Взагалі reaper вибирає оптимальні робочі варіанти. Кнопкою tab можемо познайомитись з усім, що пропонує reaper. Ми будемо повертатись до усіх налаштувань поступово, а зараз натискаємо (home) і переходимо по дереву на перший пункт налаштувань (general). Кнопкою Таб доходимо до списку: (Open project on startup) при завантаженні ріпер пропонує кілька варіантів. Можливо завантажувати зразу новий проект, можливо проект по замовчуванню, останній проект і так далі. Ми вибираємо новий проект (new project). І кнопкою (OK) закриваємо налаштування. Ми будемо ще багато разів повертатись але потім.

Ми зробимо для зручності ще кілька налаштувань.

Заходимо у створену папку reaper і знаходимо там файл програми. За часту це файл reaper.exe. на ньому натискаємо праву кнопку миші, або контекст меню і знаходимо пункт відправити. У windows 10 таких пунктів може бути два. Нам потрібен пункт, у якого є підменю і ми відкриваємо його. Стрілочками знаходимо відправити на р-стіл і створити ярлик. ПІДТВЕРДЖУЄМО (ENTER).

ВИБИРАЄМО НА НАШОМУ Р-СТОЛІ СТВОРЕНИЙ НОВИЙ ЯРЛИК ДЛЯ REAPER

І НАТИСКАЄМО КЛАВІШІ ALT+ENTER.

У ВІКНІ ВЛАСТИВОСТІ ПЕРЕХОДИМО КНОПКОЮ TAB І СТВОРЮЄМО ГОР КЛАВІШІ ДЛЯ ШВИДКОГО ЗАПУСКУ ПРОГРАМИ. Це за бажанням, але зручно.

На вкладці (совместимость) відмічаємо галочку (запуск програми від адміністратора) і зразу можливо натиснути enter ДЛЯ ПІДТВЕРДЖЕННЯ.

НАМ ЗАЛИШАЄТЬСЯ ЛИШЕ ДОСТАВИТИ НЕОБХІДНЕ ДЛЯ ОЗВУЧУВАННЯ reaper.

Озвучка reaper.

Ми ж йдемо за посиланням:

https://social.tiflo.space/reaear/

Читаємо там все, що пишуть фахівці та завантажуємо на свій комп’ютер (ухо) знову ж у відповідності до версії нашого windowsс.

Встановлюємо «додаток» SWS в папку де встановлено наш портабельний Reaper. НА СЬОГОДНІ ЦЕ ВЕРСІЯ sws-2.12.1.3-Windows- ВІДПОВІДНО РОЗРЯДНОСТІ ВАШОЇ WINDOWS.

Встановлюємо завантажений файл Ухо. Це звичний процес.

Вибираємо папку нашого reaper, перевіряємо, щоб ухо встановлювалось саме в наш reaper

 І продовжуємо встановлення.

Як я зрозумів все це ви перечитали на сайті уха і я лише повторюю, що в наступному вікні ви вибираєте той скрінрідер, яким ви користуєтесь. Інші галочки можна зняти. Оскільки подкасти нікц УТОС сьогодні готує для НВДА, то й ми залишаємо лише галочку НВДА, а джос знімаємо. І далі встановлюємо вухо до кінця.

Для бажаючих працювати з Reaper у майбутньому на більш високому рівні хочу сказати, що Джоз нам теж стане у пригоді і буде виручати з озвучкою плагінів. Але це у наступні рази.

Після встановлення ухо пропонує нам запустити reaper і ми цю галочку знімати не будемо. Ми завершуємо встановлення ухо і одночасно запускаємо reaper.

Трішки почекаємо. Виходить вікно з реєстрацією. Вводимо ключ відповідно до інструкції на сайті ухо і reaper готовий до роботи.

Перші кроки творчості

Запускаємо програму. Зразу попереджаю і наполягаю, щоб ви були вкрай уважні та обережні. Програма має шалену кількість дуже важливих «гарячих» клавіш, тому просто натискати або експериментувати в нашому випадку зовсім непотрібно.

Натискаємо стрілочки вгору, вниз. Reaper повідомить, що треків немає (no track). Якщо буде йти процес оновлення, то reaper сповістить (зачекайте).

Представим собі, що співає соліст під акомпонемент баяну чи рояля і нам треба зробити запис.

Найкращим варіантом буде запис співака на один трек, А запис акомпонементу на другий. Таким чином у нас з’являється можливість чітко вирівняти баланс і ми маємо змогу отримати вже більш якісний результат. А якщо в нашому задумі 10 інструментів? Тоді Reaper спокійно дозволяє  писати на 10 треків. Це не проблема.

Таким чином нам необхідно стільки треків, скільки буде інструментів.

Розпочинаємо.

На клавіатурі натискаємо

Alt+ins

Зразу ж reaper створює трек і пропонує нам написати назву треку. не вигадуйте, а пишіть назву інструменту з майбутнього твору. Наприклад (soprano) і трек буде soprano. Далі ентер.

далі нам необхідно зробити налаштування новому треку, Це робиться при виконанні наступних умов:

Стрілочками вниз – вгору ми вибираємо потрібний трек, ми чуємо його назву  (сопрано), або наприклад:

1 сопрано 1 з 1.

На даний час нам необхідно бути впевненим, що курсор стоїть на нашому треку «сопрано». І тепер ми натискаємо букву (v).

Ми почуємо повідомлення (track editing). Тобто ми попадаємо у віртуальне невидиме для зрячих вікно редагування треку.

У Reaper є одне чудове правило. Якщо ви бажаєте щось зробити з матеріалом, то виділіть те, що потребує вашого втручання. Тут майже повна аналогія з текстовими редакторами. Написали свою думку, а якщо бажаєте її змінити, то виділяємо необхідне і працюємо з ним. Таким чином вибираємо трек, оскільки нам необхідно з ним працювати і натискаємо гор клавішу (v). Входимо в віртуальне вікно треку і продовжуємо далі.

Якщо натискати (таб) то ми переходимо по різним параметрам налаштування. Перемикати або змінювати вибраний параметр ми можемо стрілками вниз чи вгору. Про них поговоримо в наступних проектах. Сьогодні ж ми чітко вистроїм необхідні нам параметри для розуміння перших основ.

Вибираємо (стерео тагл оф) (stereo toggle of) і стрілочкою вниз – вгору змінюємо параметр на (он). Підтверджуємо свій вибір натисканням ентер. Якщо ми помилились, заплутались, або не впевнені тоді натискаємо esc.

Майже усі параметри винесені на гор. Клавіші і ми поступово будемо їх знаходити. Зараз бажано Вам кнопкою Таб пройти і прослухати їх.

Наш стерео трек (сопрано) тепер необхідно налаштувати для запису нашої творчості. Reaperмає можливість десятку, або більше варіантів запису. Можливо на усі треки разом, можливо на кожен окремо, якщо дозволяє комп’ютер. Можливо в форматі міді, можливо перед записом сигнал обробляти ефектами і усілякого іншого теж можливо. Ми ж з вами просто вмикаємо наш трек для запису. Для цього двічі натискаємо БУКВУ (Ж).

Дана гор. Клавіша дозволяє, або вмикає запис на вибраний трек. Представимо собі, що у нас вже 10 треків і ми стрілочкою вниз поступово крокуємо на кожен з них. При цьому reaper автоматично буде вмикати (дозволяти) запис на той трек, який ми вибрали, а інші треки записувати інформацію не будуть. Якщо ще раз двічі натиснути гор. Клавішу, то запис буде вимкнено. Це циклічна гор клавіша і їх у reaper досить багато ми ж вмикаємо запис на вибраний трек.

Reaper дозволяє багато варіантів контролю (моніторингу) сигнала. Одна з потрібних нам гор. Клавіш це літера (є). це теж циклічна гор. Клавіша. Нам потрібно вибрати параметр (normal).

І тепер граючи на гітарі, синтезаторі, або говорячи у мікрофон, які ви під’єднали до комп’ютера ви все почуєте.

Налаштування проекту.

Спочатку встановлюємо основний темп. Для цього заходимо у вікно (налаштування проекту) натискаємо альт+ентер і чуємо project settings). Кнопкою таб знову проглядаємо всі параметри, а нам потрібен Project BPM. Вводимо наш темп.

Ще раз натискаємо Таб і попадаємо у налаштування розміру. Зразу ж вводимо скільки одиниць в нашому такті, наприклад 3. Тепер ще раз тиснемо таб і вибираємо яких одиниць. Наприклад чверті. І в результаті ми отримуємо розмір 3 чверті, тобто вальс. Далі натискаємо ентер і наш проект вже буде вальс 3\4 з темпом, який ми вказали.

Натискаємо букву (m). reaper  повідомить, що метроном запущено. Це перемикач метроному (он, оф). Для перевірки натискаємо пробіл і чуємо відлік метроному.

Бажано в налаштуванні метроному зробити корисні зміни. Для цього двічі натискаємо гор. клавішу метронома(m) двіччі і виходить вікно Metronome settings (налаштування метроному. Нам потрібно поставити галочку на пункті Count-in before recording. Ця галочка дозволяє метроному надати можливість під час запису розпочати свій відлік не в момент запису, а раніше. Тепер натискаємо таб і у вікні Count-in measures вписуємо цифрою кількість пустих тактів, які метроном буде клікати. Зазамовчуванням стоїть 2 такти. Змініть їх на 1 і перед початком запису reaper прорахує лише 1 пустий такт.

Я би рекомендував Вам звернути увагу на першу галочку в у вікні налаштування метроному. Це Run metronome during playback. Якщо її зняти, то метроном при програші запису буде мовчати, а при процесі запис буде працювати відповідно до налаштувань. Іноді це зручно.

Тепер іще одна фіча з моєї практики  або, як кажуть (лайф хак.

Натискаємо альт і стрілочкою вниз розкриваємо меню. знаходимо відомий усім пункт по різним програмам (зберегти як) (save as). Через провідник знаходимо нашу папку для наших проектів, наприклад: ReaperSong і зберігаємо свій новий проект написавши його назву.

Закриваємо reaper. Я це роблю гор. Клавішою shift+esx.

Продовжуємо.

Тепер на робочому столі натискаємо на ярлик reaper і трішки зачекаємо. Натискаємо стрілочку вгору, або вниз. ми почуємо, що треків немає. Це говорить про те, що reaper завантажено. Тоді ми продовжуємо роботу.

Натискаємо альт і стрілочкою вниз розкриваємо меню. Тепер просто нажимаємо букву R наша буква (к) і попадаємо на пункт меню (recent project).

). у відкритому підменю бачимо збережений наш перший проект. Вибираємо його і ентером командуємо на завантаження. Через певний термін наш Reaper повністю змінюється. Вже є трек, він стерео, він навіть (сопрано) і темп інший і взагалі можливо зберегти все, що завгодно.

Запис.

Оскільки ми готові до запису то натискаємо букву R наша (к) і зразу ж почуємо відлік метроному. Перший такт, бажано залишати порожнім. ми ж розпочинаємо свою гру з другого такту. Налаштувались на темп, приготувались і спокійно красиво награємо партію (у моєму випадку це сопрано).

По завершенню натискаємо пробіл і reaper виводить вікно Files recorded. Пропоную кнопкою Таб переглянути і поки просто натискати ентер. Наш перший запис зафіксовано.

Тепер розберемось і підемо далі.

У нашому проекті є свій темп, свій розмір і ми записали свій перший трек. Щоб прослухати наш запис натискаємо гор. Клавішу (пробіл). Це команда старт – стоп. Один раз натискаємо і reaper стартує ваш запис. Натискаємо ще раз і reaper зупиняє запис, або перестає грати з моменту натискання. Причому після зупинки курсор Reaper повертається на місце, з якого було розпочато гру.

Бажано про всяк випадок зберігати свої здобутки, натискаючи (ctrl+s). Це відома команда і відповідні клавіші майже в усіх редакторах тотожні. У подальшому ми автоматизуємо цей процес.

Reaper зберігає ваш запис в окремому часовому фрагменті, який називають кліп, айтом та інше. Кліп, це відрізок часу, який розпочинається з моменту початку запису і закінчується в той момент, коли ви пробілом запис свій зупинили. Тому якщо ви запис увімкнули а грати не забажали, то reaper буде писати тишу. Тобто reaper створює кліп від початку запису (натискання кнопки (К) або R до її закінчення, коли ви натискаєте пробіл. А що ви граєте, співаєте. Мовчите, це вже творчій процес

Спитаєте навіщо кліпи і такі ускладнення? Тут відповідь проста. Це не ускладнення, а спрощення. reaper  надає нам можливість редагувати, копіювати, видаляти і ще багато чого робити з цим кліпом, відрізком. А якщо забажаєте, то куплет буде 1 кліп, приспів – другий кліп, програш кліп№3, другий куплет буде кліп№4 і так далі. Або кожна чверть буде окремим кліпом. І так буває.

ctrl+ стрілка вліво, або ctrl+ стрілка вправо, це гор. Клавіші, якими ми будемо переміщатись по кліпам (айтомам) на вибраному треку.

тепер при виборі треку ми почуємо:

Готов сопрано 1 кліп 1 з 1.

Тобто вибрали ми трек (сопрано) на ньому 1 кліп, а наш трек це перший трек з одного записаного.

Другий наступний крок запису.

Тепер я би хотів записати партію альтів, а ви можете мати бажання записати саксофон, чи рояль.

Є два шляхи: по перше ви можете все зробити заново, читаючи з моменту створення нового треку і налаштування треку. Ми ж просто зробим дубль (повну копію) нашого треку і проведемо необхідні зміни, якщо це потрібно.

Вибираємо трек стрілками вгору. Або вниз.

Натискаємо гор. Клавішу (alt+d) і трек другий готовий з усіма налаштуваннями. Навіть назва скопійована.

Натискаємо гор. Клавішу (alt+n) і вписуємо нове ім’я новому треку. У мене це буде (alts)

При дублі треку reaper зробив копію нашого кліпу. Оскільки він нам не потрібен, то видалимо його.

Вибираємо стрілками другий трек і гор. Клавішами (ctrl+стрілки вправо, або вліво) вибираємо кліп. Reaper повідомить, (луп1)

Натискаємо кнопку деліт І наш кліп зник.

Все! наш трек пустий і готовий до запису вашого нового інструменту, або моєї нової партії альтів.

Тепер, якщо ви стрілочками вгору, вниз будете вибирати потрібний вам трек, то зайшовши на трек 1 ви почуєте що у вас є кліп. Спустившись на другий трек ви цього не почуєте. Більш того. Якщо на другому треці ви спробуєте утримувати ктрл і будете стрілочками вправо чи вліво шукати на ньому кліпи, то reaper знову ж доповість, що кліпів на вибраному вами треку немає. Вони відсутні. Значить ми можемо розпочинати запис. Давайте це й зробимо по аналогії з записом на першому треку.

Таким чином ми створили другий музичний трек зі своєю партією, зі своїм інструментом. Наприклад на першому треку начитуємо вірш, а на другий записуємо музику.

Далі вибираємо трек 2, дублюємо, видаляємо там кліп, перейменовуємо і пишемо вже трек №3.

Якщо ви знаєте скільки приблизно інструментів буде задіяно у вашому творі. Тоді є можливість здублювати налаштований трек без кліпу відповідно кількості інструментів, надати кожному відповідно назву і зберегти майбутній проект. Це звільнить Вас від рутинної роботи під час творчості.

По горизонталі кожен трек може бути записано з будь якого відрізку часу, або з будь якого такту. Натискаємо запис, наш твір грає, а ми можемо чекати певного часу, щоб награти на інструменті, або наспівати необхідне. По закінченню зупиняемо запис пробілом, натискаємо ентер і готово.

Однак навряд нам поталанить і ми зразу ж отримаємо шикарне виконання. І якщо не вдалось зіграти, як задумано, то для початку підемо простим шляхом.

вибираємо наш кліп і видалимо його кнопкою деліт. Знову награємо і за кілька спроб обов’язково навчимося трішки краще грати. А це значить, що з часом і в нашій грі буде менше помилок. Тобто обидва зайці наші.

Знову зберігаємо наш проект і закриваємо reaper.

Як поділитись своєю творчістю.

Перший варіант дуже хороший і простий. Ми копіюємо свою папку reaper, копіюємо папку зі своїми проектами і віддаємо товаришу з даним дописом. Просто пропонуємо товаришу читати допис не весь, а з місця завантаження проекту. Потім чекаємо від товариша резюме, правок або його проектів, якщо він дозволив собі критику у вашу адресу. Хай сам напише і спробує.

Далі ви в змозі просто обмінюватись з ним папкою проект і продовжувати працювати разом. Ми ж потім поговоримо про роботу в онлайн. Тобто розберемось і спробуємо працювати як всесвітні видатні західні зірки. Коли співак в Австралії, а гітарист в Лондоні. Ми таку можливість поки не маємо, хоча теоретично планували зробити у себе в ДК Батюка. Ще не прийшов час, але все можливо.

Однак є такі товариші, які бажають просто почути вашу творчість і насолодитись або просто отримати задоволення. Це і є головна наша ціль і завдання. Ми повинні надати можливість бажаючим почути і відчути насолоду від нашої творчості.

Рендер або перегон проекту в класичний музичний формат.

Завантажуємо наш reaper, в нього завантажуємо наш проект. На всяк випадок перевіряємо як наш проект звучить. Якщо проект вам подобається, то натискаємо

Альт і стрілочками розкриваємо меню файлу. Тепер натискаємо букву (e) і виходить картинка (рендер). Зразу ж пишемо назву нашого твору.

Натискаємо shift + tab і попадаємо на кнопку (

browse). Активуємо пробілом і випадає меню. Нам потрібен перший пункт (перегляд папок) (browse for directory). Натискаємо ентер і у провіднику вибираємо папку, куди буде збережено наш новий файл. Підтверджуємо і шукаємо кнопку табом (render 1 file). Якщо ми її натиснемо, то reaper обробить усі наші інструменти в один файл і створить цей файл у МУЗИЧНОМУ ФОРМАТІ. ЯКЩО НАМ БАЖАНО ОТРИМАТИ ПЕВНИЙ ФОРМАТ, ТОДІ ТАБОМ ПРОХОДИМО трішки далі і почуємо список (format). Тепер стрілочками вибираємо потрібний, повертаємось до кнопки

(render 1 file) і натискаємо її. Чекаємо завершення процесу і шукаємо та знаходимо наш файл в заданій нами ж папці.

Тепер пересилаємо наш твір і чекаємо оплесків.

Перший висновок.

Ми з вами пройшли шлях найскладніший і самий важкий. Це дуже важливий і необхідний процес для подальшого творчого процесу. Нам залишається зовсім мало налаштувань і ми зможемо розпочинати повний процес.

Далі кожен з учасників або читачів цього допису має зрозуміти головне!

З цього моменту ми переходимо на другий рівень, на творчій рівень і тут вже не буде догми чи постулатів. Творчість це процес творчий. Комусь подобається, комусь ні, тому наступна моя можлива публікація може стосуватись азів написання музики в форматі міді, що на сьогодні дуже важливо. Або я торкнусь азів роботи звукорежисера.

Хоча робота звукорежисера потребує реально складного дуже коштовного обладнання і займатись цим в домашніх умовах практично сенсу немає, нам буде важливо отримати початкові знання, щоб наші майбутні проекти не викликали у професійних звукорежисерів негативних емоцій і не відбивали бажання співпрацювати. Вибирайте тему і я спробую її розкрити.

Тому ми сьогодні на самому початку. Ми отримали тільки загальні основні дані. Далі курс має розділитись на різні напрямки. А це вже залежить від Ваших побажань.