Всеукраїнський огляд-конкурс художньої самодіяльності УТОС

В цьому 2019 році вперше було проведено огляди-конкурси художньої самодіяльності в кожній обласній організації УТОС. Така форма роботи значно наблизила місце проведення заходу до місця проживання учасника цього заходу, тобто, мінімум витрат коштів та часу для участі особи в заході. До цього часу було багато скарг, що потрібно двічі на рік відшукувати кошти та спочатку приймати участь в зональних оглядах, які інколи біли досить далеко від місця проживання учасників, а потім ще один раз знову десь відшукувати кошти та їхати на заключний етап огляду-конкурсу.

В 2019 році переможцями обласних конкурсів стало 207 осіб. Це досить велика армія найкращих учасників художньої самодіяльності, які значно підвищили свій творчий рівень, набули певного досвіду та вибороли право прийняти участь в заключному етапі Всеукраїнського огляду-конкурсу.

Оргкомітет Всеукраїнського огляду-конкурсу художньої самодіяльності УТОС, який тривалий час працював над підготовкою та проведенням конкурсу, зробив досить багато важливих справ, за що потрібно подякувати його членам: директору Київського УВП №1 УТОС Філіпу С. Ю., заступнику директора Радевич Н.М., головному спеціалістові оргвідділу ЦП УТОС Ворон Н.М., директору БК ім. Я. Батюка Ковальчуку В.П., заступнику директора КУВП №2 УТОС Романюку В.В., директору клубу КУВП №3 УТОС Лободюк Н.М., художньому керівнику цього клубу Шульгіну В.Є., директору клубу КУВП №4 УТОС Бойко О.П., члену Міського правління ГО КМО УТОС Лещенко Г.О., голові правління ВПО КУВП №1 УТОС Коник В.М.

Окрім того, ще цілий ряд активістів допомагав при прибутті організацій, їх розміщенні, супроводу та при інших побутових умовах. Ці особи теж заслужили на повагу учасників огляду-конкурсу.

Працювало надзвичайно високо-фахове журі: Жигун Олександр Іванович – народний артист України, хоровий диригент, засновник народної академічної хорової капели «Почайна», Кузик Валентина Володимирівна – музикознавець, член національної спілки композиторів, Лауреат премії ім. Лисенка, доктор філософії (мистецтва), науковець інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М.Т. Рильського, Коваль Тамара Омелянівна – солістка Національної опери 1982-2005р.р., доцент, член-кореспондент Української академії наук.

Таким чином, в нашому Товаристві постійно проходять заходи, якими ми можемо пишатися, адже, ця робота системна, тобто, спочатку такі дії проводяться в первинних організаціях, там відбирають кращих і направляють їх на обласні конкурси, де проходить повторний більш фаховий відбір і лише переможці попадають на заключний етап Всеукраїнського огляду-конкурсу художньої самодіяльності УТОС.

На сучасному етапі ЦП УТОС планує проведення оглядів-конкурсів художньої самодіяльбності в три етапи: перший, як правило, проводиться на підприємтвах та в організаціях-саме там на місцях тривалий час проходять репетиції, вечори відпочинку, концерти і за певний час таких занять потрібно проводити підсумки-хто ж найкращий з підготовлених артистів; вже на другий етап (обласний, регіональний, зональний) попадають накращі учасники, яких було відібрано на першому етапі; на третій, заключний етап конкурсу попадають переможці (обласних, регіональних, зональних) конкурсів.

Як правило, заключний етап Всеукраїнських конкурсів художньої самодіяльності проводить Київське УВП №1 УТОС, яке має в своєму складі Будинок культури імені Якова Батюка, який розташований за адресою проспект Валерія Лорбановського, 115. Цей Будинок культури має досить якісну акустику, немалий зал на 300 посадочних місць і фаховий колектив працівників, який очолює директор БК Ковальчук Володимир Петрович. Коли проводяться Республіканські заходи, то на весь колектив УВП №1 УТОС і особливо на працівників БК ім. Я. Батюка лягає важкий тягар підготовки до проведення заходу; зустріч колективів художньої самодіяльності; розміщення їх по кімнатах; планування виступу; організація побутового обслуговування, організація харчування та багато чого іншого, що, як правило, супроводжує такі великі Республіканські заходи.

Ось чому ми з задоволенням можемо розповідати про таку роботу, адже, вона не тільки стимулює підвищення свого творчого зросту, а й надихає на перемогу.

Ось чому громадянам України, які нещодавно втратили зір добре було б вступати в члени УТОС, в первинні організації, які розташовані по всій території України, знаходити там собі друзів, обмінюватись досвідом такого нелегкого життя, напрацьовувати навики життя в темряві та приймати особисту участь різноманітного життя Товариства.

ЦП УТОС постійно закликає громадян з вадами зору приєднуватись до членів УТОС, ставати активом Товариства і пропонувати свої форми і методи роботи в організаціях.

Тільки разом ми зможемо впливати на владу, добиватись пільг на місцевому рівні, покращувати інфраструктуру міст, містечок, селищ і сіл, яка дасть нам можливість долати бар’єрність і перешкоди, і відчувати себе людиною, а не інвалідом.