Вінницька обласна організація УТОС про проведену роботу в березні

Аномально теплим видався березень 2024 року на Вінниччині. Вже з перших днів весни природні ділянки вкрилися рясним первоцвітом, що надихало на продуктивність роботи, вселяло надії на краще і оптимізм.

Всі структурні підрозділи Вінницької обласної організації УТОС працювали в звичному режимі. Керівники ТПО надавали консультації членам організацій з питань оформлення індивідуальної програми реабілітації, надання пільг та житлових субсидій, замовлення ортопедичного взуття тощо. Вінницька та Калинівська ТПО за спонсорські кошти придбали озвучені будильники та наручні годинники і роздали їх потребуючим членам організації. А в офісі Немирівської ТПО 5 березня  відбулась зустріч з ветеранами ТПО, на яку було запрошено представників місцевої влади; за чаєм присутні згадали кращі часи організації, розповіли про сьогоднішні власні проблеми. 18 березня в офісі Барської ТПО відбулась зустріч з представником організації «Християнська Місія служіння незрячим», де було роздано продуктові набори. 22 березня від Міжрегіонального гуманітарного об’єднання УМАС усі члени Барської ТПО отримали продуктові набори.

Безумовно, знаковою подією березня в організації була позачергова звітно-виборна конференція Вінницької ТПО УТОС, що проходила 19 березня в приміщенні актової зали Територіального центру надання соціальних послуг вінницької міської ради. Відповідно до рішення Президії ЦП УТОС з 1 січня 2024 року було ліквідовано виробничу організацію УТОС при ПОГ «Вінницьке УВП УТОС», натомість всі її члени автоматично були переведені до Вінницької ТПО. На засіданні правління останньої було прийнято рішення про проведення цієї конференції з метою оновлення керівних органів, звітування про пророблену роботу. Конференція знову обрала головою правління Віктора Зелінського, збільшила кількісний склад правління до 15 та включила до його складу нових осіб. Завершився захід концертом художньої самодіяльності Вінницької ТПО УТОС.

У Вінниці за участі представників муніципалітету та громадських організацій 28 березня відбулося засідання робочої групи з розробки Програми розвитку безбар’єрного простору ВМТГ на 2024-2027 роки, в якому взяв участь голова правління Вінницької ТПО УТОС Віктор Зелінський. Як розповів заступник міського голови Сергій Матусяк, подальша розробка Програми міститиме шість напрямків безбар’єрності: фізичну, інформаційну, суспільну і громадянську, економічну, цифрову та освітню. Всі вони визначені в рамках Національної стратегії створення безбар’єрного простору України на період до 2030 року. За його словами, наразі вже опрацьований досвід інших країн у створенні безбар’єрного простору – Сполучених Штатів Америки, Німеччини, Швеції, Данії, Канади, Італії, Польщі та інших.

Директорка Департамент відновлення та розвитку Вінницької міської ради Ольга Ремешевська додала, що комплексний підхід до роботи допоможе охопити всі сфери життя громадян. Наразі фахівці складають дорожню карту, обговорюють драфт Програми. Для створення дієвого документу фахівці тісно взаємодіють з уповноваженою Президента України з безбар’єрності Тетяною Ломакіною та багатьма експертами.

Начальниця відділу енергоменеджменту та безбар’єрності департаменту відновлення та розвитку ВМР Вікторія Яворовенко розповіла, що вже найближчим часом відбудуться зустрічі з колегами, де обговорюватимуться пропозиції для розробки майбутньої Програми. Віктора Зелінського включено до фокус-групи з фізичної безбар’єрності.

У березні продовжилась робота організації на культурній та спортивній ниві. Функціонували бібліотеки при Барському та Вінницькому УВП – видавалась, як правило, аудіолітература. Також, при бібліотеках, у Бару та Вінниці було проведено ювілейні урочистості до дня народження Тараса Шевченка.

В затишному колі шанувальників Великого Кобзаря 7 березня відзначили у Вінниці 210-ту річницю з дня його народження. Яскраво читали поезію перед глядачами Оксана Перепелична, Наталя Філюк і Наталя Слюсарчук, а музичні твори виконували Василь Заголюк, Ірина Костюник, Валерій Гаврилюк та багато інших самодіяльних артистів.   А наймолодшою учасницею читань була 5-річна Юля Зелінська. На диво, дівчинка не лише слухала інших, але й продекламувала напам’ять «Заповіт» Тараса Шевченка.

— Вчила «Заповіт» приблизно тиждень. Взагалі вірші запам’ятовую непогано. Також відвідую гуртки танців і вокалу, — сказала Юля.

А вже 12 березня учасники художньої самодіяльності Вінницької ТПО взяли участь у загальноміському фестивалі «Шевченківські дні». 10 березня в приміщенні клубу Барського УВП шанувальники Кобзаря слухали нове прочитання його творчості самодіяльними музикантами – членами місцевої ТПО.

Під час війни багато наших бійців отримують поранення. Нерідко вони пов’язані із порушенням чи повною тратою зору.

Щоб допомогти таким людям з інвалідністю покращити психологічний стан та соціалізувати, у Вінниці для них започаткували безкоштовні тренування із дзюдо.

Із березня цього року їх спільними зусиллями організували державний Центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю «Поділля», регіональний центр «Інваспорт» і спортивна федерація незрячих України у Вінницькій області.

Тренування проводить заслужений майстер спорту України, багаторазовий призер чемпіонатів Європи, світу і навіть Паралімпіади Миколи Ливицький. Заняття відбуваються у центрі «Поділля». Серед провідних вихованців слабозорого наставника Миколи Ливицького — тотально незрячий Костянтин Ільніцький. Він є кандидатом у майстри спорту, кандидатом до національної параолімпійської збірної, призером чемпіонатів України серед спортсменів із порушенням зору.

  – Центр «Поділля» наразі опікується реабілітацією  незрячих воїнів зі всієї України. Під час неї вони займатимуться й дзюдо. Водночас боротьбі навчатимуть й інших слабозорих — окремо дорослих і дітей, — розповів  Костянтин Ільніцький.

Він наголосив, що для бійця, який втратив зір на війні, заняття параолімпійським спортом можуть стати стрижнем у житті. Адже вони покращуватимуть його фізичний і психологічний стан.

У березні, з ініціативи місцевої психологині Світлани Пиріжок, в приміщенні конференц-залу Вінницького УВП УТОС розпочато курс тренінгів психологічної стабілізації під час воєнних дій для членів УТОС. Перша  зустріч відбулася 21 березня.

Присутні вчились вправам відновлення енергії, стабілізації емоцій під час повітряних тривог, вдосконалення комунікації в незнайомому середовищі. На зустріч завітав екс-нардеп Сергій Кудлаєнко, який поспілкувався з присутніми, пообіцяв всіляко підтримувати Вінницьку ТПО.

2 – 3 березня на Барському УВП УТОС відбулися змагання територіальної громади з швидких шашок.

А вінничани 30 березня були запрошені до Обласного музично-драматичного театру на перегляд вистави з аудіокоментарем «Шалена ніч або Номер тринадцять», яку у Вінниці представляв театральний колектив з Хмельницького. 25 членів УТОС безкоштовно відвідали цю виставу.

Весна – це завжди надії на краще. Сподіваємось, що ця весна принесе нам багато сподіваних гарних новин, наблизить нашу перемогу. І докладатимемо до того всі зусилля.

Голова правління ВОО УТОС, Віктор Зелінський