Про стан справ щодо фінансової підтримки для Українського товариства сліпих

24 січня 2023 року було проведено онлайн-засідання Урядового комітету з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, соціальної політики та у справах ветеранів під головуванням Ірини Андріївни Верещук.

На нараді голова Українського товариства сліпих Більчич Владислав Миколайович виступив з доповіддю, основною метою голови організації  було донести до представників органів влади, що УТОС це структура за плечами якої стоять майже 28 тисяч осіб з порушеннями зору. І що Товариству, з його розгалуженою структурою, необхідна інституційна підтримка для утримання робочих місць та соціального захисту осіб з інвалідністю. Також були наведені вагомі аргументи щодо недоцільності проектів постанов, які були розроблені Мінсоцполітики протягом 2022 року.

«Конкурс це про одноразовий захід або комплекс заходів – УТОС це про щоденну роботу штатних працівників з унікальним досвідом. Працівники організації, яка надає постійну підтримку майже 28 тисячам людей, не може отримувати заробітну від гранту до гранту (або рік через рік) бо тоді основною роботою стане втілення проектів та пошук грошей на комунальні послуги та заробітну плату.

Важливим показником стало те, що у 2022 році Конкурс проектів заходів започаткований Фондом соціального захисту осіб з інвалідністю не відбувся».

«Щодо соціальних послуг, найголовніше, що ті послуги, які наразі надає Українське товариство сліпих людям з інвалідністю по зору не зможуть надаватись в подальшому, оскільки їх не має в переліку соціальних послуг, визначених Законом України «Про соціальні послуги» і Класифікатором соціальних послуг, затвердженим наказом Міністерства соціальної політики України від 23 червня 2020 року № 429, а отже людям з інвалідністю по зору не будуть надаватись послуги з бібліотечного обслуговування, організації оздоровлення, відпочинку і дозвілля, а також припиниться функціонування гуртків самодіяльності і спортивних секцій, оскільки Українське товариство сліпих без державної фінансової підтримки не зможе самостійно оплачувати працю фахівців, залучених для надання цих послуг. До того ж стандарти саме соціальних послуг дуже високі,  якщо враховувати, що для надання соціальної послуги потрібно заключити договір надання послуг між незрячим та УТОС та прописати кожну надану послугу то ситуація зводиться до абсурду».

Листи УТОС також було направлено до високопосадовців – Ірини Верещук та Денису Шмигалю.

Увага була звернута і на звіт Рахункової палати (більше, як протягом 6 місяців) проводився аудит ефективності використання коштів за бюджетною програмою 2507020 і у висновках аудиту зазначено, що для УТОС УТОГ доцільно передбачити сталу інституційну підтримку.

За результатами засідання вищезазначеної наради Міністерству соціальної політики України було доручено провести нову нараду. 25 січня 2023 року Мінсоцполітики було проведено, за участю представників громадських об’єднань осіб з інвалідністю, нараду, про яку Українське товариство сліпих (УТОС) не було повідомлене, також нікого з керівництва Товариства не було запрошено до участі у нараді.

Слід зазначити, що УТОС протягом 2022 року постійно звертався листами до Мінсоцполітики з проханням розглянути питання надання фінансової підтримки та подавав звіти про пророблену роботу, однак Мінсоцполітики ігнорує звернення УТОС. Нарада, проведена без участі УТОС це вкотре підтверджує.

Мінсоцполітики та високопосадовцям важливо зрозуміти, що стала інституційна підтримка забезпечить безперервну роботу організацій Товариства, збереже робочі місця для осіб з інвалідністю по зору, які самі потребують підтримки, але при цьому є керівниками та працівниками організацій Товариства, забезпечить соціальний захист близько 28 тисяч осіб з порушеннями зору, збереже унікальну структуру Товариства (клуби, гуртки, бібліотеки ін.), яка  повністю підлаштована під потреби людей з порушеннями зору.

Не хочеться вірити, що  у 2023 році питання  інституційної підтримки для Українського товариства сліпих залишиться не вирішеним. Вкотре звертаємо увагу Мінсоцполітики, Ірини Верещук та Дениса Шмигаля на необхідність інституційної підтримки для УТОС.